Yaşam

Neden “Ayçiçeğine” Güneşe Karşı “Ayçiçeği” Demiyoruz?

Bu özellikle bağlantılı olarak diğer dillerdeki adı ” Güneş“ile ilişkili.

Türkiye Türkçesinde bu çiçeğin adı “Güneş” değil, ” Ay” ile ilişkilendirilir. Peki ayçiçeği neden Güneş yerine Ay ile ilişkilendirilir?

Ayçiçeği kelimesinin Türkçe sözlükteki anlamına baktığımızda iki anlamla karşılaşırız:

  1. Ayçiçeği ayçiçeği,gündönümü, güneşli (Helianthus annuus).
  2. Bu bitkinin yağı çıkarılır ve kurabiyeyenilebilir tohum da.

Ayçiçeği, Türkçe dışındaki tüm dillerde “güneş çiçeği” olarak adlandırılır.

Diğer dillerden örnek vermemiz gerekirse; Yunanistan ‘da ayçiçeği(ayçiçeği), İngilizce ayçiçeği(ayçiçeği), Fransızca turnike tabanı(güneşe dönerek, bakarak), Almanca’da yine güneş çiçeği anlamına gelir. sonnenblumeterminoloji görünür.

Diğer dillerden farklı olarak sadece Ermenice “ ayçiçeği ‘ olarak kullanılır. Günay Karaağaç’ın Verintiler Sözlüğünde karşımıza çıkan bu durum bize bu kelimenin Türkçeden Ermeniceye geçişi gösterir . Bu durumda oklar tekrar Türkçeye döner.

Ayçiçeği kelimesi ilk olarak 19. yüzyılın başlarında ortaya çıkıyor.

Yardım. Doç. Dr. Yusuf Özçoban’ın araştırmasında belirttiği gibi ayçiçeği kelimesi Köktürk, Uygur, Karahan, Harezm, Kıpçak ve Çağatay gibi tarihi Türk lehçelerine ait eserlerde kullanılmaktadır. algılanmadı.

İlk olarak 1888 yılında Başbakanlık Osmanlı Arşivi’nde yer alan bu kelime, daha çok ayçiçek yağı ve tohumları ile ilgilidir. iş içinkaydedildi.

Ayçiçeği adı bu dönemden sonra ortaya çıksa da “ Ayçiçeği, Gündönümü, Güneş IşığıAyçiçeği isminden çok ” isimlerinin kullanıldığının altı çizilmelidir.

Türkçe’de neden “Güneş” yerine “Ay” ile karşılandığı kesin olmasa da bazı teoriler var.

Bunlardan ilk ikisi çiçek imgesi ile ilgilidir. Ayçiçeği büyük ve yuvarlak bir şekle sahiptir.

Bu yuvarlak şekle cevaben ” Ay’a” kelimesinden geldiği sanılmaktadır. Scan sözlüğünde “Aya” kelimesinden geçtiği için “ avuç içi ve pul kafesi ” araç. Terazi kafesi ayçiçeği gibi yuvarlaktır. Yani ayçiçeği kelimesi ” ay+çiçek” ortaya çıkmış olabilir.

İkinci teori ise yuvarlaklık bakımından ay ve günün benzerliğinden ortaya çıktığıdır.

Güneş ve Ay her ikisi de ışık kaynaklarıdır. Bu örnek özellikler nedeniyle ay ve gün kelimeleri gelişigüzelkullanılmış olabilir.

Üçüncü teori, indirgemenin bir sonucu olarak ortaya çıktığıdır.

“Aydın, Aydın Çiçē, Aydın Çiçeği, Aydın Gülü, Ay Çiçeği, Ay Aşığı, Ay Çiçeği” gibi kullanımlar arasında azaltmaksonuç olarak ortaya çıkmış olabileceği tarafta.

Sonuç olarak diğer dillerden farklı olarak sadece Türkiye Türkçesinin yazı dili ayçiçeğikelimenin varlığı ve daha fazlası ağızlarda ayçiçeğiSözün yerine geldiği unutulmamalıdır.

Kaynaklar: DergiPark, Peyzax

sumbas-haber.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu