DEM Partisi, 6 Şubat depreminde kaybolan çocuklarla ilgili soruşturma önerisi sundu.
Halkın Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti), 6 Şubat depreminin ardından kayıp çocuklarla ilgili kapsamlı bir araştırma ve soruşturma yapılması, ihmalkar ve sorumlu olan kamu kurum ve kuruluşlarının tespit edilmesi amacıyla TBMM’ye soruşturma önergesi sundu. kaybolmalar.
DEM Parti Grup Başkanvekilleri Gülistan Kılıç Koçyiğit ve Sezai Temelli, 6 Şubat’ta meydana gelen depremin ardından kayıp çocuk vakalarına ilişkin kapsamlı bir araştırma ve inceleme süreci başlattı, kayıp çocukların kayıtlarının tutulduğu bir bilgi tabanı oluşturdu ve kamuoyuna açıklandı. Söz konusu kayıp vakalarda ihmalkar ve sorumlu olan kurumlar. kuruluşların belirlenmesi amacıyla TBMM’ye araştırma önerisi sundu.
“BAKANLIK KAYIP ÇOCUKLAR HAKKINDA KAPSAMLI BİR SORUŞTURMA YAPMADI”
Teklifin içeriğinde şu ifadelere yer verildi:
“Depremin ilk gününden bu yana kayıp çocuk haberleri gündeme gelmiş, refakatsiz çocukların akıbetine ilişkin çeşitli tartışmalar her gün basına yansımıştır. Çocukların kaçırıldığına dair birçok haber basına yansımıştır. Vasi ailelere veya vakıf, cemaat gibi tarikatlara teslim edilen depremin ilk günlerinde medyaya yansıyan görüntüler Yeni doğan bebeklerin özel jet ve uçaklarla başka illere nakledildiği görülürken, bazılarının Çocuklar, İnsani Yardım Vakfı’na (İHH) ait lüks villalarda kalıyordu. Ancak Afet-Çocuk Sivil Koordinasyon ekibinin 11 Şubat’ta yayınladığı bilgi notunda, en azından “Arama kararı olduğunu” ifade edildi. 168 çocuk için; Bunun üzerine Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı kayıp çocuk vakalarının olduğunu ve soruşturma başlatıldığını duyurmak zorunda kaldı. Ancak kayıp çocuklar bakanlığının şu ana kadar kapsamlı bir araştırma ve soruşturma süreci yürütmediğini söyleyebiliriz.”
AFET ÇOCUK SİVİL KOORDİNASYON EKİBİ: “670’E YAKIN KAYIP ÇOCUK VAKASİ VAR”
Afet-Çocuk Sivil Koordinasyon Ekibi’nin yaptığı araştırmaya göre kayıp çocuklar için 670’e yakın başvuru yapıldığına dikkat çekilen önergede, “Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, kayıp çocuk bulunmadığını söyledi. yakınlarını kaybeden çocuklar hakkında ilk günden itibaren kamuoyunun şeffaf bir şekilde bilgilendirilmesi sağlanmıştır.” “Tüm iddiaları yalanladı. Ancak 6 Şubat depreminden sonra aileler kayıp yakınlarını bulmak için dernek bile kurdu.”
Depremzedeler ve Kayıp Yakınlarıyla Dayanışma Derneği’nin (DEMAK) basın açıklamasında, “38’i çocuk 145 kişinin akıbetinin halen bilinmediğinin” altı çizilerek şu değerlendirme yapıldı:
“Depremin ilk günü ve sonrasında kaybolan, aranan, refakatsiz kalan, koruyucu ailelere verilen, cemaat ve tarikatlara verildiği iddia edilen tüm kayıp çocukların araştırılması Devlet koruması altında olanlar, hayatını kaybedenler ve evsizler mezarlığına gömülenler kaçırılabilir.” “Meclis bu konuda sorumluluk almalı ve tüm iddialar araştırılarak kamuoyu bilgilendirilmelidir.”